Strona Główna
Home  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT W DZIALE SPRZEDAM, ZAŁÓŻ TEMAT W DZIALE OPINIE >> UNIKNIESZ WARN'A

Poprzedni temat «» Następny temat
Turbo(killer) czyli BelegUS pyta o "podkręcanie" t
Autor Wiadomość
BelegUS 
Coś już wiem

412 TurboCash
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 23:29   Turbo(killer) czyli BelegUS pyta o "podkręcanie" t

Witajcie!

Pytania, które chcę zadać tyczy technikaliów Waszych ukochanych Nissanów 200SX, ale jako że jest to czysto teoretyczne rozważanie (potrzebne mi do Opowiadania) pytam tutaj, żeby nie robić syfu gdzie indziej:
1. Przyjmijmy, że jest sobie 200SX S13 z turbo od 300ZX (tak, ten z ZZ). Czy da się "ręcznie", bez pomocy mechanika zmniejszyć/zwiększyć moc poprzez... no właśnie, bo się nie znam - zmniejszenie ciśnienia turbodoładowania? Czy jest to możliwe do wykonania np. na parkingu, przy użyciu zwykłego kompletu standardowych narzędzi?
2. Czy istnieje (choć wydaje mi się, że gdzieś widziałem takie ustrojstwo) urządzenie, które pozwalało by z kabiny regulować ciśnienie doładowania, a tym samym moc silnika? Chodzi tu o Skyline'a R32 GT-R, przyjmujemy, że silnik wytrzyma (wzmocniony) - czy dało by się np. ustawić ciśnienie zapewniające "standardowe" 300KM przy minimalnym lag'u, 400KM (lag wzrasta, prawda?) i (niech będzie, choćby miało silnik "rozdupcyć") 500KM (przy okazji - jak szybko po takim zwiększeniu ciśnienia wóz dostał by "kopa"?), a to wszystko zza kierownicy, w trakcie jazdy?

Wiem, że pytania mogą się wydawać albo idiotyczne, albo lamerskie, ale potrzebne są mi te "szczegóły" do znanego części z Was opowiadania, a jako że tyczą się Nissanów, no to... pytam tutaj. 8)

Pozdrawiam, BelegU$

m0rr1s 
Stary Wyjadacz

1276 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 01:09   

zmniejszyc cisnienie niz turbina ma ustawione 'fabrycznie' sie nie da...

ale zwiększyć jak najbardziej.
Manual Boost Controller / Electronic Boost Controller (MBC/EBC) służy do oszukiwania zaworu w turbinie (Wastegate) o danym ciśnieniu w układzie. Jeśli chcesz 1 bar a zawór otwiera się na 0.5 bar to trzeba zawór tak oszukać żeby przy 1 bar na zaworze było dopiero 0.5 ;)

a, że zawór sterowany jest takim wężykiem nie za grubym to zakłada się na niego takie kraniki zwane MBC, które wypuszczają część ciśnienia gdzieś obok albo spowrotem w dolot, siłą rzeczy na jednym z dwóch wylotowych końców tego kranika (lub jedynym wylotowym zależnie od modelu) jest mniejsze ciśnienie niż na końcówce wlotowej.

niestety do mbc raczej trzeba wyskakiwać i krecic nim pod maską, chyba, że ktoś ma taki długi wężyk założony, że do kabiny sięga, ale to i tak kręcenia i kręcenia.

inaczej ma się sprawa z EBC gdzie sterowanie odbywa się elektrozaworem. wtedy jednym guziczkiem można w mgnieniu oka ustawić większe ciśnienie z poziomu kabiny
reszta działa w zasadzie tak samo z tą różnicą, że EBC zczytuje ciśnienie w całym układzie i na tej podstawie steruje ciśnieniem doprowadzanym do zaworka (nie jestem pewien ale przed pierwszym użyciem jest chyba potrzebna kalibracja tego jakaś bo każda turbina, a raczej wastegate otwiera się przy innym ciśnieniu)

a tak na sam koniec żebyś to lepiej zrozumiał, wastegate to taki grzybek sterowany ciśnieniem powietrza ktory popycha taką klapkę, a jak już ją popchnie to spaliny zamiast iść na łopatki turbiny to zawijają przez otworek ktory odchylona klapka zrobiła, ciśnienie w ten sposób przestaje rosnąć i utrzymuje sie mniejwiecej na rowni.

wiec jak ciśnienie przekroczy X to klapka sie otwiera i ciśnienie spada, spada poniżej X to sie zamyka/przymyka i ciśnienie znow minimalnie rośnie.... minimalne wahania nie do wykrycia na wskaźniku nawet a co dopiero na dupohamowni ;)

wiec odpowiadam,
1. zwiększenie mocy na parkingu jest jak najbardziej możliwe na parkingu:
zamontowanie mbc
zdjęcie wężyka sterującego wastegate (nie otworzy sie a turbina bedzie dawac tyle ile tylko jest w stanie - drastycznie skraca jej żywotność, ale cel uświęca środki :mrgreen: )

2. sterowanie z kabiny jest możliwe (patrz wyżej

a mowi Ci to koleś, który ma wolnossącego 240sx :D

czyli rozumiem, że moj czarny 'nieustraszony' tez sie zalapie na serpentyny :D

[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 02:12 ]
ale jak juz bys chcial mnie tam dopisac to mozesz mi tam jakiś RB25DET z r33 gts-t dopisać :) wkoncu poniekad takie sa plany :D

PRAWKO:
A [x]
B [v]
C [v]
CE [loading...]

moryc7 
Stały gość

599 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 07:36   

żeby obniżyć moc seryjną samochodu możnaby zastosować zwężkę w układzie dolotowym ale tutaj pojawia się problem: kiepska sprawa z wyjmowaniem zwężki siedząc w kabinie :P

BelegUS 
Coś już wiem

412 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 10:03   

m0rr1s - dokładnie to chciałem wiedzieć :P EBC satysfakcjonuje mnie w stu procentach, a co do 240SX z RB25DET... niebawem powinna być ku temu okazja, zobaczymy, co się da zrobić ^^

moryc, m0rr1s - co do obniżania mocy - a do poziomu seryjnego (jest 270, a chce się "wrócić" do - przyjmijmy, bo nie wiem, ile dmucha turbo z 300ZX w 200SX - 180 koni) da się obniżyć? Wystarczy wtedy przykręcić "zaworek"? Podejrzewam, że skoro była podkręcana moc w tym S13, to za pomocą MBC (bo jakie są inne sposoby?), więc wtedy obniżenie nie powinno być problemem na parkingu...?

scooter 

10370 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 10:28   

a cięgło od WG z regulacja długości ?
wystarczy wkręcić małym kluczykiem czy płaskoszczypami by podnieść moc-klapka westgate otworzy się później i turbo więcej nadmucha

analogicznie jak cięgno wykręcisz spowodujesz że klapka upuszczania spalin ( WG ) szybciej się otworzy i mocy nie będzie

o ile turbo którego użyłeś ma taką śrubę rzymską na cięgnie WG to zmniejszysz moc

tu masz pokazane jak działa WG i dlaczego moc spada jak się klapka otwiera

Potrzebujesz części samochodowych, akcesoriów do tuningu?
W sklepie
SilverProject znajdziesz ich masę!

BelegUS 
Coś już wiem

412 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 10:59   

To chyba wyczerpuje temat - jako że nie podano, w jaki sposób regulowane jest turbo w tym 200SX, to wersja podana przez scootera, WG z regulacją długości śrubą, jest tu optymalnym, umożliwiającym regulację (a raczej obniżenie do "serii" mocy) rozwiązaniem.

Bardzi dziękuję wszystkim, którzy udzielili się w Temacie i pomogli przy rozwiązaniu kwestii technicznych do kilku odcinków "Za Zakrętem", obiecuję, że nie zapomnę się choć w skromny sposób odwdzięczyć podczas Finału ^^

m0rr1s 
Stary Wyjadacz

1276 TurboCash
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010 14:04   

służymy pomocą ;)

PRAWKO:
A [x]
B [v]
C [v]
CE [loading...]

Pajak2444 
Postojebca

1160 TurboCash
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010 07:52   

BelegUS to jeszcze ja wtrącę swoje 3 grosze, które zmienią nieco laga w stosunku do wiekszego cisnienia- bo nikt tego wcześniej nie napisal.

-turbo z 300ZX Twin Turbo(garrett T22) jest mniejsze niz seryjne w S13 T25, więc wszyscy z nas przyjęli , że zostało zastosowane turbo z modelu Z31 turbo - tam siedzialy t28 w wersji SHIRO SPECIAL lub T3 - przy t3 mamy laga o którym pisałeś, ale i otrzymujemy wiekszy potencjał mocy.

Wiec była Robertowa S13ka z CA18DET ma suszarke T3
-cisnienie 0,7 bara to moc w granicach 210-230km
-cisnienie 1bar (uzyskane przez MBC- najszybsza i najtansza modyfikacja i nie trzeba uzywac kluczy, wystarczy jak juz wyzej wspomniano otworzyc maske i pokrecic pokrętłem) przy tej turbinie to ok 270km( jesli zostala poprawiona mapa paliwa itp- a Ze poszedl kompleksowo to wszyscy wiedza , ze zamontowal innego CHIPa- nie trzeba tego pisac)
przy 0,7 i przy 1 barze lag będzie taki sam lub nawet mniejszy przy 1 barze, bo zastosowano MBC- wydaje sie smieszne ale mbc ustawione nawet na seryjne doladowanie zmniejsza zjawisko LAGa wiec przy "3800" obr bedziemy mieli zarówno 0,7 lub odrobinke pozniej pełnego 1 bara - max 150 obr wyzej ( zakladajac nadal te 2 gabaryty turbospręzarek)

R32 GT-R na max doładowaniu moze ukręcic wirniki w turbosprężarkach i 2 seryjne turbiny nie wygenerują 500km- to info z praktyki założyciela TK

max co możemy więc zaoferować Mateuszowi to 370-390km( na granicy życia seryjnych turbosprężarek) potem juz pojedynczy turbonetics T62-1 zamontowany na rurowym kolektorze ze stali nierdzewnej.

"Uczucie Laga" zwiększa się po zastosowaniu bardzo szybkich wałków rozrządu- auto ma wyzszą moc ale przy wyzszych obrotach tracac niestety kopa przy niskich (hipotetycznie oczekiwanie na moc przy wałkach 270*- zamiast jechac juz od 3600/4000 auto zacznie kopac dopiero od 400/4500obr ale będzie zdolne kręcic sie do 8000 obr - jesli odcięcie w CHIPie zostało przeniesione wyżej i ktoś dopisał mapę zapłonu dla tych obrotów- rev limit seria 7000, mapa napisana do 7300, wiec przeniesienie odcinki na 8000 nic nieda bo komp itak powyzej 7300 niema zadnych danych co ma robic, ale na szczescie NASI bohaterzy maja łeb na karku, jeden był w JP , a inny u magika od MR2 więc ktoś za nich juz o tym pomyslal.

Dla wyjasnienia ostatnia kwestja:
MBC steruje cisnineniem powietrza, ale otwiera zawór spalin wiec nie upuszcza cisnienia powietrza tylko klapka pozwala spalinom ujsc w wydech z ominięciem wirnika wydechowego turbospręzarki- wirnik kompresora pracuje na obrotach pozwalających stworzyc maksymalne żądane ciśnienie.
jesli pokręcimy MBC, wastegate sie otworzy poźniej- wiecej spalin będzie zmuszonych zaatakowac wirnik wydechowy zwiększając jego obroty, a to spowoduje wzrost ciągu na muszli ssacej efektem czego będzie większe cisnienie- wiecej powietrza w dolocie
Pozdrawiam
Wojtek

BelegUS 
Coś już wiem

412 TurboCash
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010 22:28   

Pajak - jestem pod OGROMNYM wrażeniem, oddaję hołd i chylę czoła. Powiem tyle - przeczytawszy (niestety, dopiero teraz) wiem, że w nowym (opublikowanym już, cholera) Odcinku są błędy i przekłamania - zespoileruję tutaj i powiem, że skręcono moc S13 do "seryjnych" 180KM na turbo (zgodnie z Twoimi słowami) T3 - powinno być więc chociaż te 200KM, ale wtedy "efekt psychologiczny" nie był by już taki, jak był. Mam nadzieję że wybaczycie ten błąd laika.

Kwestia lag'a przy MBC jest sprawą na osobny wykład, dość powiedzieć, że taki prostaczek Boży jak ja nawet nie zdawał sobie sprawy ze złożoności tego procesu, wszystkich wymienionych przez Ciebie zależności i szczegółów - w ZZ mam nadzieję tego nie widać. Z drugiej strony - liczę, że w związku z faktem, że to raczej opowiadanie "for fun" nieuwzględnienie tego w opisach nie odbije się negatywnie na moim i Opowiadania wizerunku :roll:

SPOILER-WARNING!!!!

I teraz kwestia najciekawsza - doładowywanie Skyline'a Mateusza. Przyjmując, że obecnie chodzi na "seryjnych" 310KM (z "gratami" z Japonii, głównie zabezpieczającymi silnik i przygotowującymi pod zwiększenie mocy) zgodnie z Twoimi słowami granicą mocy na tym seryjnym Twin-Turbo jest 390KM. To za mało (wybaczcie, że spoileruję) jak na zbliżające się wymagania - ideałem było by stabilne 400-410KM, a także "maksymalne, full-ryzykowne" 460-470. Wszystko poprzez naciśnięcie przycisku (czyli przejście: 310 (brak lag'a) - 410 - 470 (brak laga tylko przy obrotach do maksa), więc EBC jest tu chyba koniecznością. Mateusz musi więc zainwestować w nowe turbo - a autorowi zależy, żeby było to nadal niezbyt lag'ujące Twin-Turbo. Jest to w ogóle możliwe? Istnieją "nieco" ulepszone Twin-Turbo do BNR32, pozwalające osiągać takie wyniki mocy bez odczuwalnego wzrostu lag'a?

Pozdrawiam, całuję stopy i oddaje pokłony :)

m0rr1s 
Stary Wyjadacz

1276 TurboCash
Wysłany: Pią 20 Sie, 2010 23:23   

słuchaj, możliwe jest wszystko a my możemy przymknąć oko :D
moze Mateusz jest takim magikiem, że upchnął jakieś dwie większe od seryjnych turbawki na łożyskach kulkowych z lewej strony mimo układu kierowniczego LHD :mrgreen:

z obliczaniem turbosprezarek wzgledem mocy uderzaj do roball'a - zazwyczaj robi to odpłatnie, ale moze sam jest pochłonięty w opowiadanie na tyle, ze zgodzi sie na wyliczenia mniejwiecej w ramach projektu :D

ale moim skromnym zdaniem dwie t28 na kulkach powinny ogarnac sprawe :D

[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 00:24 ]
a.... polecam Ci kupic sobie s13stke ; ) ogarniesz wiele rzeczy nawet jak nie bedziesz tego chcial :D

PRAWKO:
A [x]
B [v]
C [v]
CE [loading...]

Pajak2444 
Postojebca

1160 TurboCash
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 07:56   

Mateusz potrzebuje więc 2 GT2854R na ball bearingu, turbiny maja taka sama flansze jak seryjne wiec odpadają dodatkowe koszta i komplikacje.
Tylko proszę Cie niech Mateusz zamontuje ebc APEXI AVC-R :)

PS błędy i niedociągnięcia w poprzednich odcinkach ZZ nie stanowią najmniejszego problemu i nawet wyjątkowych pedantów nie kłują one w oczy, więc bez stresu, jest dobrze :)

m0rr1s 
Stary Wyjadacz

1276 TurboCash
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 09:42   

a mi się coś wydaje, że nie na przełęcze mu ta moc potrzebna ; o

PRAWKO:
A [x]
B [v]
C [v]
CE [loading...]

Pajak2444 
Postojebca

1160 TurboCash
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 10:25   

m0rr1s napisał/a:

ona odcince poleci max 300 wiec z ta skrzynia biegow na autostradzie go pozamiataja

BelegUS 
Coś już wiem

412 TurboCash
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 11:22   

m0rr1s napisał/a:
słuchaj, możliwe jest wszystko a my możemy przymknąć oko :D

W sumie tak, ale staram się jako-tako realiów trzymać :P

m0rr1s napisał/a:

moze Mateusz jest takim magikiem, że upchnął jakieś dwie większe od seryjnych turbawki na łożyskach kulkowych z lewej strony mimo układu kierowniczego LHD :mrgreen:

Należy zauważyć, że tego GT-R'a LHD zrobił sam Nissan - więc (nie wiem sam, jak) silnik powinien być... "odwrócony" :P Teoretycznie GT-R LHD nie powinien mieć tego smutnego problemu z brakiem miejsca przy Twin-Turbo na konwersję LHD.

m0rr1s napisał/a:

a.... polecam Ci kupic sobie s13stke ; ) ogarniesz wiele rzeczy nawet jak nie bedziesz tego chcial :D

Mi się S13 marzy od lat (pierwsze auto, które chciałem kupić po zdaniu prawka <naiwniak> to właśnie 200SX) ale niestety - bez stałej pracy/środków do utrzymania tego typu auta ani nawet funduszy na zakup... na razie nic z tego. Zresztą, jak tylko ojciec usłyszał mój pomysł, to go praktycznie wyśmiał :P

Pajak2444 napisał/a:
Mateusz potrzebuje więc 2 GT2854R na ball bearingu, turbiny maja taka sama flansze jak seryjne wiec odpadają dodatkowe koszta i komplikacje.
Tylko proszę Cie niech Mateusz zamontuje ebc APEXI AVC-R :)

I wtedy wszystkie "wymagania" (lag nie wzrasta zauważalnie, moc 310-410-470) będą spełnione? Jaki jest orientacyjny koszt takiego zabiegu (części - w 20-30k się zamknie)?

Pajak2444 napisał/a:

PS błędy i niedociągnięcia w poprzednich odcinkach ZZ nie stanowią najmniejszego problemu i nawet wyjątkowych pedantów nie kłują one w oczy, więc bez stresu, jest dobrze :)

Miło mi to słyszeć :)

Pajak2444 napisał/a:
m0rr1s napisał/a:

ona odcince poleci max 300 wiec z ta skrzynia biegow na autostradzie go pozamiataja

W sumie to też dobrze wiedzieć... nie tylko w kwestii ewentualnej autostrady...

m0rr1s 
Stary Wyjadacz

1276 TurboCash
Wysłany: Sob 21 Sie, 2010 22:47   

Pajak2444 napisał/a:
m0rr1s napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=Hf2f0gNXarQ
nie sadze, zeby tu skrzynie zmieniali ale fakt faktem mu sie konczy V-ka przy 300 :D ino jeszcze VI :D

Cytat:
Należy zauważyć, że tego GT-R'a LHD zrobił sam Nissan - więc (nie wiem sam, jak) silnik powinien być... "odwrócony" :P Teoretycznie GT-R LHD nie powinien mieć tego smutnego problemu z brakiem miejsca przy Twin-Turbo na konwersję LHD.

musieliby przebudowac cale silniki, gra nie warta swieczki nawet jak na concept-a (a takim poniekąd jest ten GTR) predzej powymyslali cos z drążkiem kierowniczym na 40-stu przegubach :]

Cytat:

I wtedy wszystkie "wymagania" (lag nie wzrasta zauważalnie, moc 310-410-470) będą spełnione? Jaki jest orientacyjny koszt takiego zabiegu (części - w 20-30k się zamknie)?

lag sie praktycznie nie zmieni tylko turbawy zamiast skonczyc doładowanie będą brnęły dalej w przyrost ciśnienia, co więcej powinny nabierać ciśnienia trochę szybciej wzgledem poprzedniego ustawienia ale też niewielka różnica (co nie zmienia faktu, ze doładowanie MAX będzie w dalszych obrotach, ale tych GTRowi akurat nie brakuje) :]
jesli zas o same kulki (ballbearing-BB) chodzi to wkrecaja sie jak pooooooopierdzielone..... kiedys jak ze scooterem sie nad morzem spotkalem to sykal sobie blow offem gazujac auto w przedziale 1500-2000 obr/min :/

w kasie sie powinno zamknac bo matiemu znajac zycie odejdzie wiekszosc robocizny na bok... ale jakis porzadny program do kompa, nistune? nabytek forumowy :mrgreen: obowiazkowo wieksze wtryski no i EBC... reszta przy tak zmodzonym aucie jak ma teraz powinna już być

Cytat:
Mi się S13 marzy od lat (pierwsze auto, które chciałem kupić po zdaniu prawka <naiwniak> to właśnie 200SX) ale niestety - bez stałej pracy/środków do utrzymania tego typu auta ani nawet funduszy na zakup... na razie nic z tego. Zresztą, jak tylko ojciec usłyszał mój pomysł, to go praktycznie wyśmiał :P

mialem tak samo, tylko, ze ja kupilem s13 po zdaniu prawka a rodzina na mnie krzywo patrzyla :D co wiecej bez stalej pracy bylo ciezko ale utrzymalem go przez 1.5 roku :]
pozniej sie popsuł a byłem w dołku finansowym, wiec pozegnalem 200sxa i zanabyłem 240sxa :D ktorego tez bardzo lubie, tylko, ze teraz mam wieksze mozliwosci jesli o prace chodzi ; )
dla chcacego nic trudnego
zacznij sprzedawac pomysly z wyscigami do kraju kwitnacej wisni :mrgreen:

PRAWKO:
A [x]
B [v]
C [v]
CE [loading...]

Odpowiedz do tematu