Nissan Klub Turbokillers - Forum Strona Główna
Strona GłównaStrona Główna  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  Mapa GoogleMapa Google  Nasze autaNasze auta  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

Poprzedni temat :: Następny temat
Linka hamulca ręcznego.
Autor Wiadomość
przemekD 
Stały gość

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 19:36   Linka hamulca ręcznego.

Cześć. Przeszukałem całe forum w odpowiedzi na gryzący mnie problem, ale niestety nic nie znalazłem :( Mianowicie podczas wymiany klocków w swojej s13 potwierdziło się moje przypuszczenie o stojącej lince hamulca ręcznego, ale tylko w lewym kole, bo prawe hamuje wyśmienicie. Oczywiście poza zdjęciem bębna i rozebraniem hamulca nic więcej nie mogę zrobić, bo linka od "rozdzielacza" do koła jest w całości w oplocie i gówno. Niby nie zlokalizowałem żadnych zagięć, ani przetarć, ale cholera wie... Coprawda ręczny to tylko hamulec pomocniczy i blokując jedno koło nie pozwoli mu zjechać z góry :roll: , ale na zakręcie przydałoby się już blokować oba :wink: Jeśli ktoś miał podobny problem, albo ma pomysł jak go rozwiązać, będę zobowiązany.

xmarv 
Coś już wiem

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 19:45   

Bez odkręcenia linki dużo nie zrobisz, mogło np. pęknąć jedno "włókno" i już nic z tym nie zrobisz, mogła też zardzewieć... . Najlepszą opcją jest wymiana tej linki, nową ciężko kupić ale można dorobić bez problemu, kosztuje to około 120-150zł, po przez firmy typu JC AUTO = Intercars.

= There is no easy way from the earth to the stars =

przemekD 
Stały gość

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 20:32   

Chyba tak ostatecznie zrobię. Szukałem jakiegoś półśrodka, bo samochód trochę stał i jest problem z odkręceniem każdej śruby w podwoziu, a o tej mocującej linkę nie ma mowy :?

xmarv 
Coś już wiem

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 20:38   

Zlej sobie śrubki najpierw WD-40 (ewentualnie coca-colą :) ) i zostaw na dłuższą chwilę, większy problem będziesz miał z tym "rozdzielaczem" u mnie było to tak zardzewiałe/zapieczone, że nie szło tym ruszyć, namęczyłem się przy tym sporo, ale po jakiejś godzinie(może mniej) sposobem młotek+śrubokręt+WD-40 udało się to oczyścić i rozebrać :) . Lepiej z tym zrobić od razu i do porządku, później będziesz miał spokój na długi czas :) .

przemekD 
Stały gość

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 21:30   

Zakładając, że mówimy o tym samym, to dość dziwne, bo z tego co mpamiętam to ten "rozdzielacz" jest we wnętrzu samochodu na osłonie wału dodatkowo pod wykładziną. Największy syf jest na śrubie mocujęcej oplot do koła. Nie wiem, czy tam kwas pomoże ;p

linka.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 43.19 KB

xmarv 
Coś już wiem

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 22:28   

Tzn on jest zaraz nad wałem, nie we wnętrzu auta. Tam gdzie masz na rysunku tą blaszkę z dwoma śrubami (na rys. zaraz po lewej od "rozdzielacza") to ona jest w środku auta(pod schowkiem/wykładziną) i od niej już cała reszta idzie pod auto (nad wałem), no i właśnie z tym "rozdzielaczem" miałem największy problem. :) ale zamieszałem :D . Aha i staraj się nie zniszczyć tych pancerzy, bo przy dorabianiu oni je wykorzystują :roll: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu