Nissan Klub Turbokillers - Forum Strona Główna
Strona GłównaStrona Główna  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  Mapa GoogleMapa Google  Nasze autaNasze auta  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

Poprzedni temat :: Następny temat
Komputer Piggy&back
Autor Wiadomość
fire 
Proszę nie bić nowego

Wysłany: Sob 06 Paź, 2007 19:03   Komputer Piggy&back

Witam.

Mam pytanie. Czym się rózni SMT6 od SMT7. http://sklep.tuning.jcaut...ika/piggybacki/

Z góry dzięki za odpowiedź.

prezes 
Proszę nie bić nowego

Wysłany: Sob 06 Paź, 2007 21:05   

http://www.perfectpower.com/products/smt6.asp

http://www.perfectpower.com/products/smt7.asp

Nie jestem pewien ale cos mi sie kojazy ze niektore modele uzupełniaja game samochodow
np smtX do VW nissana mercedesa.A model smtX do opla bmw itd
ale tego nie jestem pewien

pozdrawaim

ToM 
Administrator

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 16:51   

Dokładnie rozni sie miedzy innymi obslugiwanymi zaplonami itp. Ale jak myslisz o swince to zamiast SMT6 pomysl nad EcuMasterem http://www.ecumaster.com/
>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...

Sciągam simlocki z wszystkich modeli Noki BB5 - info na PW
Support-GSM.PL - Forum/Upload dla profesjonalistow

EnDrIu
Sympatyk

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 17:10   

a czym roznia sie SMT6 od Ecumastera?

ToM 
Administrator

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 19:12   

A bylo juz na forum w temacie gdzie zrobilem lekka analize oprogramowania EcuMaster-a.

Wiec tak:

1. EcuMaster : przetwornik analogowo cyfrowy, SMT6 : generator PWM + filtr

Chodzi o generowanie napiecia wyjsciowego daje to duzy plus dla EcuMastera za dobra liniowosc napiecia wyjsciowego. W przypadku PWM nie jest juz tak pieknie

2. EcuMaster interpolacja, SMT6 brak interpolacji

Co przy stosunkowo malych polach map moze dawac w przypadku SMT6 (duza roznica wartosci w polach obok siebie na mapach) gwaltowne zmiany napiecia na wyjsciu. W przypadku EcuMastera wartosci sa interpolowane co zapewnia plynne przejscie. Oczywiscie ma to duzy wplyw na plynna prace silnika

3. EcuMaster wbudowane EBC o dobrych parametrach + wspolpraca z MapSensorem

4. Dobre wsparcie techniczne + serwis w naszym kraju

5. Na koniec dodam mozliwosc konwersji MAF na MAP sensor - choc to wedlug mnie bardziej bajer i aby dobrze dzialalo trzeba sie mocno napracowac (mimo ze soft odwala czesc roboty za nas)...
>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...

StefanS 
Coś już wiem

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 19:42   

ToM napisał/a:

SMT6 ma interpolację na mapie analogowej (i tylko na niej).

ToM 
Administrator

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 19:48   

StefanS napisał/a:
ToM napisał/a:

SMT6 ma interpolację na mapie analogowej (i tylko na niej).

TO chyba w jakims nowym firmware, bo kiedys nie mial :) jak masz taki firmware z interpolacja - podeslij :) Chetnie oblukam :)

StefanS 
Coś już wiem

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 20:56   

Tom,
Ja bazuję na informacjach z ulotek czy jakiejś specyfikacji (dokładnie nie pamiętam). Mi wystarczyło zebrać logi z SMT6 i przeanalizować -> dla danego deflection, analog input i analog modifier wychodzi różne analog output. Gdyby nie interpolował to zawsze ta czwórka była by taka sama. Inna kwestia to jakość interpolacji - ale tu nie dam rady sprawdzić.

pozdrawiam
S

EnDrIu
Sympatyk

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 22:00   

ToM napisał/a:
A bylo juz na forum w temacie gdzie zrobilem lekka analize oprogramowania EcuMaster-a.

Wiec tak:

1. EcuMaster : przetwornik analogowo cyfrowy, SMT6 : generator PWM + filtr

Chodzi o generowanie napiecia wyjsciowego daje to duzy plus dla EcuMastera za dobra liniowosc napiecia wyjsciowego. W przypadku PWM nie jest juz tak pieknie

Co przy stosunkowo malych polach map moze dawac w przypadku SMT6 (duza roznica wartosci w polach obok siebie na mapach) gwaltowne zmiany napiecia na wyjsciu. W przypadku EcuMastera wartosci sa interpolowane co zapewnia plynne przejscie. Oczywiscie ma to duzy wplyw na plynna prace silnika

3. EcuMaster wbudowane EBC o dobrych parametrach + wspolpraca z MapSensorem

4. Dobre wsparcie techniczne + serwis w naszym kraju

5. Na koniec dodam mozliwosc konwersji MAF na MAP sensor - choc to wedlug mnie bardziej bajer i aby dobrze dzialalo trzeba sie mocno napracowac (mimo ze soft odwala czesc roboty za nas)...

Tom nie kazdy jest programista jak Ty :wink: Wolalbym raczej tak prosto jakbys mi napisal :wink: Czemu Ecumaster jest lepszy dla Nysek(chodzi mi o SR jesli jest to roznica). Duzo projektow powstaje wlasnie na SMTx w kregach NIssanowcow

ToM 
Administrator

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 01:02   

hmm tu nie chodzi o programiste ale ok :)

Poprostu EcuMaster jak by troche ladniej (dokladniej) oszukiwal komputer w samochodzie.
Owszem projektow na SMT-6 jest owiele wiecej, poprostu swojego czasu byla to jedyna tania alternatywa na strojenie nissanow.

Od stosunkowo niedawna dostepny jest EcuMaster i jak to w swiecie tuningowym bywa dosc trudno przekonac ludzi do ukladow bez napisu HKS, AEM itp. :) - zwlaszcza rodzimej produkcji.

Sam przez to wywolalem mala wojne chcac sie przekonac jak kolega Jadzwin (autor projektu i producent - EcuMastera) rozwiazal niektore problemy... No i dowiedzialem sie analizujac soft, powymienialem troche informacji z autorem i musze przyznac ze jest to chyba jedeno z lepszych obecnie dostepnych rozwiazan.

Zreszta przekonuje sie do niego coraz wiecej osob (w tym Nissany) i maja calkiem niezle wyniki...

Kolejny atut to tak jak wspominalem - Polski support i ciagle rozwijajace sie oprogramowanie. Co w przypadku SMT6 nie jest juz tak piekne...

fire 
Proszę nie bić nowego

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 07:28   

Czyli bardziej opłca sięzamontować ECUMASTER niż SMT6?

Lui 
Coś już wiem

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 09:21   

bardzo dużą zaletą ecumastera w stosunku do smt6 jest przyjemne oprogramowanie, mapy robi się dużo prościej, soft smt6 jest przy tym powiedziałbym nawet uciążliwy

ToM 
Administrator

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 19:02   

Lui napisał/a:
bardzo dużą zaletą ecumastera w stosunku do smt6 jest przyjemne oprogramowanie, mapy robi się dużo prościej, soft smt6 jest przy tym powiedziałbym nawet uciążliwy

Fakt soft EcuMaster-a jest owiele bardziej intuicyjny niz ten w SMT6 - jednak mogl by byc lepszy (moze Jadzwin napisze nowy bo o tym rozmawialismy)... ale to jakies takie fatum wszelkich swinek i standalone ze soft na PC jest jakis taki nijaki...

Prawde mowiac jak by sklecic cos biorac z kazdego softu po troche to by sie az milo stroilo :mrgreen:

trabirider 
Coś już wiem

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 19:16   

może troche nie na temat ale mam pytanie
ile kosztuje EcuMaster i jak to trudno podłączyś np, jak sie ma wszystkie schematy ??
można go stroić w "ruchu" ??

ToM 
Administrator

Wysłany: Pon 08 Paź, 2007 19:27   

Oficjalnej ceny EcuMastera niestety nie znam musisz pytac u dystrybutora http://www.ecumaster.com/

Jesli chodzi o podlaczenie to majac wprawe w lutowaniu i troche pojecia o elektryce + umiejetnosc czytania schematow - nie jest to wielki problem.

Oczywiscie mozna go stroic podczas jazdy - potrzebny jedynie notebook i osoba na drugim fotelu ktora sie tym zajmie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu